Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Με 75 ψήφους καταδίκης της ΝΔ και 176 υπέρ πέρασε το Ν/Σ

 

11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απείχαν.- ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου,  καταψήφισαν τα ακροδεξιά κόμματα από κοινού με το ΚΚΕ

Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στην Ολομέλεια της Βουλής. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 254 βουλευτές, 176 ψήφισαν ναι, 76 κατά, 2 δήλωσαν παρών. Από τους 300 βουλευτές οι 46 απήχαν.

Επί του άρθρου 1 ψήφισαν ΝΑΙ 176, ΟΧΙ 76, ΠΑΡΩΝ 2

Επί του άρθρου  2 ψήφισαν ΝΑΙ 176, ΟΧΙ 77, ΠΑΡΩΝ 1

Επί του άρθρου  3 ψήφισαν ΝΑΙ 176, ΟΧΙ 77, ΠΑΡΩΝ 1

Επί του άρθρου  4 ψήφισαν ΝΑΙ 198, ΟΧΙ 55, ΠΑΡΩΝ 1

Επί του άρθρου  5 ψήφισαν ΝΑΙ 198, ΟΧΙ 55, ΠΑΡΩΝ 1

Επί του άρθρου  6 ψήφισαν ΝΑΙ 177, ΟΧΙ 77, ΠΑΡΩΝ 0

Επί του άρθρου  7 ψήφισαν ΝΑΙ 177, ΟΧΙ 51, ΠΑΡΩΝ 1

Επί του άρθρου  8 ψήφισαν ΝΑΙ 198, ΟΧΙ 55, ΠΑΡΩΝ 0

Επί του άρθρου  9 ψήφισαν ΝΑΙ 199, ΟΧΙ 55, ΠΑΡΩΝ 0

Επί του άρθρου 10 ψήφισαν ΝΑΙ 175, ΟΧΙ 78, ΠΑΡΩΝ 1

Επί του άρθρου  11 ψήφισαν ΝΑΙ 172, ΟΧΙ 81, ΠΑΡΩΝ 1

Επί του άρθρου  12 ψήφισαν ΝΑΙ 176, ΟΧΙ 76, ΠΑΡΩΝ 2

Επί του άρθρου  13 ψήφισαν ΝΑΙ 176, ΟΧΙ 77, ΠΑΡΩΝ 1

Επί του άρθρου  14 ψήφισαν ΝΑΙ 177, ΟΧΙ 76, ΠΑΡΩΝ 1

Επί του άρθρου  15 ψήφισαν ΝΑΙ 177, ΟΧΙ 76, ΠΑΡΩΝ 1

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απείχαν. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ καταψήφισαν τα ακροδεξιά κόμματα από κοινού με το ΚΚΕ. 

Το νομοσχέδιο που γίνεται νόμος περί «Ισότητας στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», μεταξύ άλλων θεσμοθετεί τον πολιτικό γάμο για ομόφυλα ζευγάρια και έχει προκαλέσει σοβαρές ρωγμές στην ενότητα της ΝΔ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η δεύτερη ημέρα συζήτησης ξεκίνησε από νωρίς το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία που ολοκληρώθηκε απόψε με ονομαστική ψηφοφορία.

Τον λόγο πήραν μεταξύ άλλων σήμερα οι  πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων της ήσσονος αντιπολίτευσης, ο Κυρ.Μητσοτάκης  καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

Σημειώνεται ότι Μαξίμου έχει επενδύσει στην αντιπολίτευση για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου (στις επιτροπές «ναι» επί της αρχής έχουν πει ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας), αλλά βλέπει την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ να αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία του Μητσοτάκη στο κόμμα. . 

Στα τρία είναι χωρισμένη η ΝΔ καθώς άλλοι ψηφίζουν, άλλοι απέχουν και άλλοι καταψηφίζουν. Οι μέχρι τώρα δηλώσεις αφήνουν περιθώριο για την δημιουργία μίας «συμπαγούς» σχεδόν 20 βουλευτών που θα μπορούσαν να συγκροτήσουν τον «σκληρό πυρήνα» της ομάδας Σαμαρά εντός Βουλής.

Ήδη, τουλάχιστον 16 βουλευτές έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν, και 3  θα απέχουν, όταν η ΝΔ διαθέτει 158 βουλευτές στην τρέχουσα σύνθεση της Βουλής. Όμως τελικά οι αντίθετοι ψήφοι έφθασαν του 75!

Συγκεκριμένα, έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν οι Αντώνης Σαμαράς, Μίλτος Χρυσομάλλης, ο αχαιός Ανδρέας Κατσανιώτης, Κώστας Καραγκούνης, Αννα Καραμανλή, Θανάσης Δαβάκης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Φωτεινή Αραμπατζή, Κώστας Γκιουλέκας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Βασίλης Γιόκακας, Θανάσης Δαβάκης Μάριος Σαλμάς, Χαράραμπος Αθανασίου, Θεόδωρος Καράογλου και Κώστας Βλάσσης.

Οι Θάνος Πλεύρης και Στέλιος Πέτσας είπαν χτες ότι θα απέχουν, κάτι που αναμένεται να πράξει και ο Μάκης Βορίδης.

Σε κάθε περίπτωση το νομοσχέδιο πέρασε με τις ψήφους της αντιπολίτευσης και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για «κανονικό μπούλινγκ» και «φροντιστήρια», ενώ έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι «δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα ο γάμος των ομόφυλων». 

Παράλληλα, στρέφοντας τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού υπενθύμισε ότι το 2018 όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε στη Βουλή νομοσχέδιο για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη το έχε καταψηφίσει και τόνισε μεταξύ άλλων ότι «τώρα δεχόμαστε κάτι πολύ πιο σοβαρό όπως η τεκνοθεσία».

Από τούδε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Μητσοτάκης αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στην εσωτερική τους συνοχή, ενώ απεδείχθη ότι το ανάχωμα Σαμαρά θα το βρίσκουν πάντα μπροστά τους, Ήδη 75 βουλευτές του χώρυ της ΝΔ έδειξαν έμπρακτα την αμφισβήτησή τους στο πρόσωπο του Κυρ. Μητσοτάκη, που θεωρούν πως με τον νόμο που πέρασε δέχτηκαν χτύπημα σοβαρό στο... άβατο της ιδεολογίας τους, όπως εκφράζεται μέσα από το Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια! 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου