Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Θα κάνουμε Πάσχα με σκουπίδια ελέω κάποιων γκόλντεν μπόις του Δήμου;




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ (gmosxos1@hotmail.com)

 Σε τροχιά κάθετης ρήξης έχει μπει ο Δήμος  Πατρέων, με το σύνολο των κατεστημένων αντιλήψεων, που εμφορείται  μειοψηφία υπαλλήλων του. Νοοτροπίες που δεν τόλμησε να αντιμετωπίσει καμία δημοτική αρχή των τελευταίων 10ετιών, λόγω του φόβου της ανάληψης του πολιτικού κόστους!
Αιχμή του δόρατος αποτελούν η αποκομιδή των απορριμμάτων και ο χώρος φύλαξης της υγειονομική ταφή τους. Έτσι το ενδεχόμενο να κάνουμε Ανάσταση και Πάσχα με τα σκουπίδια παρέα είναι ορατό.
«Η ρήξη αρχίζει από αύριο» ειδοποίησε ο Γιάννης Δημαράς την π. Κυριακή το βράδυ στην πρώτη Ολομέλεια της παράταξης «Τώρα για την Πάτρα», που συνήλθε ενώ συμπληρώνονταν οι πρώτες εκατό ημέρες από την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου Πατρέων.
Και αφού ακούστηκαν οι απόψεις αρκετών μελών της παράταξης που έλαβαν το λόγο, ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι «υπήρξαν εκβιασμοί της δημοτικής Αρχής, από ομάδα του Τομέα Καθαριότητας - αντίστοιχοι με αυτούς που επέβαλαν σε προηγούμενες εποχές - από την περίοδο πριν το Καρναβάλι. «Αναστείλαμε την ρήξη λόγων των καταστηματαρχών που έτρεφαν την ελπίδα ότι θα ανάκαμπτε η αγορά» και δεν θα ωφελούσε να πνιγούμε στο σκουπίδι αποκριάτικα.
«Είμαστε αποφασισμένοι για την σύγκρουση και δεν μας ενδιαφέρει εάν δεν επανεκλεγούμε. Θα διαφυλάξουμε το συμφέρον του δημότη πάση θυσία» τόνισε σε έντονο ύφος ο Δήμαρχος. Και αυτό στηρίχθηκε από τους παρόντες αντιδημάρχους, αλλά και από τα μέλη που ενημερώθηκαν.
Αλλά ποιο είναι τελικά το ζήτημα, που ξαφνικά εμφανίστηκε από τις στήλες του τοπικού τύπου; Αφορμή αποτέλεσε η διαφωνία των εργαζομένων με τον νέο σχεδιασμό λειτουργίας της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Έτσι με ανακοίνωσή τους, ενημερώνουν την Διοίκηση του Δήμου και εμάς τους δημότες μέσω των ΜΜΕ, ότι τα δύο σωματεία του Δήμου, τα σχετικά με τα απορρίμματα, στη συνέλευσή τους αποφάσισαν «να παρουσιάζεται το προσωπικό στα γραφεία της Μιαούλη, η δε διεύθυνση του ΧΥΤΑ στα γραφεία του Αρκτικού Διαμερίσματος», αντί του χώρου παρουσίας που έχει προσδιορίσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος! Ακόμη «από 8-4-11 να εφαρμόσουν πενθήμερη εργασία». Και φυσικά αποχή από τα καθήκοντά τους για το Σαββατοκύριακο που πέρασε.
Εν πρώτοις εδώ γίνεται ένα μπέρδεμα. Ποιος είναι ο υπεύθυνος  για τον ορισμό χώρου προσέλευσης; Ο Δήμος που είναι και ο φυσικός τους εργοδότης. Ποιος ορίζει ότι στην Καθαριότητα η εργασία είναι 5θημερη; Κανείς. Η Καθαριότητα είναι υπηρεσία προς τους δημότες εφ’ όλης της εβδομάδας και οι εργαζόμενοι υποχρεούνται σε εργασία λαμβάνοντας ρεπό, ενώ εάν δουλέψουν αργία ανταμείβονται με προσαύξηση 30% όπως ορίζεται σχετικά. Γι αυτό και θεωρήθηκαν απόντες από την εργασία τους και απώλεσαν το ημερομίσθιό τους. 
Μην ξεχνάμε ότι οι εργαζόμενοι της Καθαριότητας και  του Ηλεκτροφωτισμού πληρώνονται από τα ανταποδοτικά τέλη των δημοτών. Ποιο απλά να το πω. Τους πληρώνει ο Πατρινός συνταξιούχος των 700 ευρώ, ο φτωχός μεροκαματιάρης, ο μικρομεσαίος που χαροπαλεύει με την πολιτική του αντιλαϊκού Μνημονίου να τον συντρίβει, ο άνεργος ή ο ημιαπασχολούμενος! Άρα θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η δεκάρα του κάθε πολίτη και οι δρόμοι της πόλης να είναι καθαροί.
Αντί αυτών τι γίνεται; Από τους περίπου 400 εργαζομένους στην Καθαριότητα οι 100 πληρώνονται με κοντά τις τρεις χιλιάδες το μήνα, την στιγμή που πτυχιούχοι άλλων δημοτικών υπηρεσιών λαμβάνουν 1400 ευρώ και άλλοι άνεργοι, ζητούν εργασία στο Δήμο, έστω με τα 300 ευρώ του εποχιακού εργαζόμενου. Κάποιοι της Καθαριότητας (όχι όλοι είναι η αλήθεια) δουλεύουν τις μισές ώρες από αυτές που υποχρεούνται. Για να προλάβουν δε, τις νύχτες τη συλλογή των απορριμμάτων πετάνε τους κάδους όπως-όπως προκαλώντας φθορές τους και αφήνοντας  σκουπίδια κατά γης.
Αυτά τα πληρώνουν οι δημότες, με τα τέλη που καταβάλουν. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση έχει διαμορφωθεί τουλάχιστον από τη δεκαετία του ’90, και κανείς δεν την αντιμετώπισε. Μάλιστα υπήρξαν και περιπτώσεις αντιδημάρχων που την υπέθαλψαν, για να μην καταγγελθούν που δεν επιβαρύνουν τον δημοτικό προϋπολογισμό με υπερωρίες.
Υπάρχουν υπηρεσίες που η ασυδοσία κυριαρχεί. Όπως αυτή της Καθαριότητας που έτεινε να γίνει συνδικαλιστικό κεκτημένο, δυστυχώς. Υπάρχουν όμως και άλλες, όπως ο Ηλεκτροφωτισμός που ανταποκρίνεται άμεσα σε αιτήματα πολιτών, ως ώρας.  Γιατί αυτή η κακή αντίληψη, της λούφας, τείνει να εξαπλωθεί, συνεπικουρούμενη από την κατεστημένη πρακτική του παρελθόντος.
Παράδειγμα αυτό με τη Δημοτική Αστυνομία, όπου επί τη αναλήψει καθηκόντων της νέας  δημοτικής Αρχής, υπάλληλός της ερώτησε εάν υπάρχει λίστα πινακίδων οχημάτων που δεν θα επιβάλλουν πρόστιμο για παράβαση.
Αλλά και αυτό της φύλαξης του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας, όπου κάποια Κυριακή πρωί δεκάδα υπαλλήλων, που υποτίθεται φύλαγε τον χώρο, έπαιζε ποδόσφαιρο! Μα τι χρειάζονταν τόσοι εργαζόμενοι κυριακάτικα;
Ο Δήμος υποχρεώνεται σε παραγγελία 1600 νέων κάδων, οι 200 ήρθαν και αναμένονται άλλοι 500. Τα συστήματα ανακύκλωσης σκουπιδιών σε λίγο θα  παρουσιαστούν στους πολίτες. Από 15 σάρωθρα δούλευαν τα 4, τα άλλα μονίμως χαλασμένα ήσαν, τώρα επισκευάζονται άλλα 5.
Στις Λαϊκές Αγορές θα εφαρμοσθεί ο Κανονισμός Καθαριότητας σε συνεννόηση με τους πωλητές λαχανικών και τους ψαράδες, ώστε πλέον ώρα 2 μ.μ. να κλείνει η Λαϊκή και να μην αφήνουν τόσα απορρίμματα που όλοι παρατηρούμε, λέει ο αντιδήμαρχος Γ. Σιγαλός, ο οποίος τονίζει: Βρήκαμε διαλυμένες και λεηλατημένες υπηρεσίες, εργαζόμενους προστατευόμενους και άλλα απαράδεκτα.  
Η ρήξη με το κατεστημένο γίνεται αναγκαία ακόμη και σε επίπεδο αντιδημαρχίας Παιδείας, όπου επικρατεί η νοοτροπία  του πάρεργου. Χρήματα για τα σχολεία είναι έτοιμα προς εκταμίευση, αλλά η μη εύρυθμη λειτουργία κάποιων υπηρεσιών του Δήμου τους τα στερεί, Αποτέλεσμα είναι να αναλαμβάνει προσωπικώς την προώθησή τους ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Φίλιας!
Σημείωση: Ελπίζω να είναι άσχετη με τα παραπάνω η καταγγελία του αντιδημάρχου ότι δέχθηκε υπόδειξη «να προσέχει που αφήνει το ΙΧ του».
Όπως καταδεικνύεται, η αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών απαιτεί έναν νέο σχεδιασμό διότι όπως λέει ο Γιάννης Δημαράς «δεν είμαστε όπως οι προηγούμενοι». Και τούτο είναι που οδήγησε στη ρήξη.
Κάποιοι, από τους υπαλλήλους που καλοπληρώνονται, ως γκόλντεν μπόις, δεν θέλουν να χάσουν τη βόλεψή τους και η δημοτική παράταξη «Τώρα για την Πάτρα», που θα απολογηθεί στον δημότη, δεν το ανέχεται.
Η ατασθαλία είχε γίνει ευγενές άθλημα. Γι αυτό και αναλαμβάνει ορκωτός λογιστής, όπως ενημέρωσε η  αντιδήμαρχος Β. Σαμούρη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου